چکیده رئالیسم انتقادی به عنوان یکی از شاخههای مکتب ادبی رئالیسم که پدیدهای مختصّ ادبیّات عصر طلایی روسیه است، به انتقاد از اوضاع حاکم بر جامعه پرداخته است و با نگرشی اصلاحجویانه در پی تغییر وضع موجود است. چخوف در نمایشنامهی «باغ آلبالو» با دستمایه قرار دادن موضوع زوال اشرافیّت و روی کار آمدن بورژوا در روسیهی عصر نیکولای دوم و با بیان داستانی از زندگی یک خانوادهی اشرافی با بیانی انتقادی در پی بازنمایی و تحلیل واقعیّتهای اجتماعی موجود در آن برهه از تاریخ روسیه است. این پژوهش بر آن است تا با تحلیل و واکاوی شخصیّتهای رئالیستی با تأکید بر رئالیسم انتقادی در این اثر به موضوعات مورد انتقاد نویسنده در جامعهی روسیه پی ببرد. چخوف در این نمایشنامه، انتقاد تند و تیز خود را متوجّه فضای سرد و تیرهی حاکم بر جامعه کرده و بر اشرافیت خوابزده، روشنفکران منفعل و بیعمل، شخصیّتهای ایستا و مقاوم در برابر تغییر و تحوّل و پیشرفت، بحران هویّت، عدم عزّتِ نَفْس و خودباختگی فرهنگی تاخته است و آنها را با رویکردی انتقادی و اصلاحجویانه، منطبق بر واقعیّت ومعیارهای رئالیستی به ویژه رئالیسم انتقادی مورد بحث قرار دادهاست.
پروینی، خلیل، (1391)، الأدب المقارن (دراسات تطبیقیه و نظریّه)، تهران: سمت.
پریستلی، جان بوینتن، (1391)، سیری در ادبیّات غرب، ترجمهی ابراهیم یونسی، چاپ هفتم، تهران: امیرکیبر.
پیروز، غلامرضا، و دیگران، (1392)، «تحلیل چند رمان واقعگرا در عرصهی دفاع مقدس (با تکیه بر سه رمان زمین سوخته، ترکههای درخت آلبالو و سفر به گرای 270 درجه)»،فصلنامهی علمی- پژوهشی پژوهش زبان و ادبیّات فارسی، شمارهی 29، صص 57- 87.
ساچکوف، بوریس، (1362)، تاریخ رئالیسم: پژوهشی در ادبیّات رئالیستی از رنسانس تا امروز، ترجمهی محمدّتقی فرامرزی، تهران: تندر.
صادقی محسنآباد، هاشم، (1393)، «تأملّی در اصول و بنیادهای نظری رئالیسم در ادبیّات»، نقد ادبی، شمارهی 25، صص 41-70.
فخاریان، منوّره، (1395)، «نگاهی تطبیقی به نمایشنامههای آنتوان چخوف و اکبر رادی با تمرکز بر سه عنصر شخصیّتپردازی، فضاسازی و گفتگو»، پایاننامهی کارشناسی ارشد زبان و ادبیّات فارسی، دانشگاه مازندران.
کریمی مطهر، جانالله، و ناهید اکبرزاده، (1392)، «بازتاب رئالیسم انتقادی روسیه در ادبیّات فارسی معاصر. مطالعه موردی: وکلای مرافعه اثر میرزافتحعلی آخوندزاده»، نشریهی ادب فارسی، دورهی 3، شمارهی 1، شمارهی پیاپی 11 ، صص 59-71.
گورالنیک، ا.آ.(1991)، زیباشناسی و نقد انقلابی- دموکراتیک دههی 1960: چرنیشفسکی و دابرالیوبوف، در تاریخ ادبیّات جهان (هشت جلد)، جلد هفتم، مسکو: نائوکا.
گورکی، ماکسیم، و دیگران، (1369)، نقدی بر زندگی و آثار آنتوان چخوف، ترجمهی کتایون صارمی، تهران: پیشرو.
یحییپور، مرضیه؛ صادقی، زینب، (1389)، «سایهی آنتوان چخوف بر ادبیّات نمایشی معاصر ایران (بر اساس نمایشنامههای آنتوان چخوف و اکبر رادی)»، نشریهی پژوهش زبانهای خارجی، ش 57 ، صص 151-167.
Braun, Edward, Chekhov and his Russia. In V. Gottlieb.& P. Allain Thebridje Companion to Chekhov.(pp 111-119). London: Cambridje University Press, 2000.
Sarichef, I.O. Chekhov “ The Chery Garden’, main content, text analysis literary criticism, work. Moscow: Astrel,